Close

16/10/2016

Anerkjennelse

Les ukas blogg fra Kjetil Istad.

Det var deilig med noen dager på ferie i solfylte Alicante. Etter styremøtet i forrige uke, på stranden i Spania, ble det plutselig tid til å få litt perspektiv på alt som har skjedd rundt Sykehusinnkjøp HF. Perspektivet er større enn bare de siste månedene, og jeg fikk et anker når jeg begynte å tenke på et foredrag jeg var så heldig å lytte til for noen år siden, av professor Paul Leer-Salvesen.

Leer-Salvesen er i kraft av egen person umiddelbart inspirerende, men foredraget hans om anerkjennelse gjorde spesielt dypt inntrykk. Han sier: «Hvis grupper makter å møte hverandre med kjærlighet, respekt og ytelse, blir samfunnet preget av fredelig sameksistens.»

connect-20333_1920

Mange brikker skal passe sammen fremover

Anerkjennelse, sier han, dreier seg om kjærlighet, respekt og ytelse – eller troen på at andre har noe å komme med. I en situasjon der vi skal samle ulike innkjøpsmiljøer over hele Norge, har vi noe å lære her?

Jeg tenker på hvordan Sykehusinnkjøp HF ble mulig. Det enkle svaret er at noen har gått foran. Jeg vil spesielt her trekke frem to organisasjoner som jeg kjenner godt, som jeg er glad i, som jeg har full respekt for, og som jeg vet har bidratt, og fortsatt bidrar. Det er HINAS og LIS.

HINAS ble etablert i Vadsø i 2003, og har utviklet et nasjonalt samarbeid, inkludert miljøene i regionene, og levert år etter år. De har gått foran og vist at samarbeid kan skje bredt innenfor innkjøp i Norge. Gjennom sitt arbeid har de faktisk også bidratt til et enda bedre samarbeid mellom helseregionene. Harald Johnsen, administrerende direktør i HINAS, vil fortsette dette viktige arbeidet i Sykehusinnkjøp HF, noe jeg er svært glad for.

LIS har jobbet med innkjøp av legemidler helt siden 1995. Torfinn Aanes, leder av LIS siden 1995, har gjort en bemerkelsesverdig jobb, med et så viktig område. Et arbeide som anerkjennes av våre medisinske fagmiljøer og leverandørmarkedet.  Torfinn, tusen takk for lang og tro innsats, du er en hedersmann!

Torfinn har nå overlatt ledelsen av dette området til Bente Hayes, som jeg vet vil levere. Hun har bare hatt stillingen i litt over en måned, men har allerede gjort seg bemerket som en engasjert og visjonær leder. Der har vært spørsmål rundt hvor LIS vil bli plassert i Sykehusinnkjøp HF. LIS vil rapportere direkte til administrerende direktør.

Med litt perspektiv og et blikk mot fortiden, ser jeg med stor optimisme mot fremtiden. Vi har vist at vi kan levere, at vi kan samarbeide, og at vi respekterer hverandre. Men det fundamentale perspektiv må vi ikke glemme, for det blir bare enda viktigere inn i en fusjon av så mange miljøer med ulik historie, kultur og arbeidsmåter. Vi må ta oss tid til å se, lære, og ta innover oss, helt inn i hjertet, at også andre kan levere og lære oss noe!

Paul Leer-Salvesen sier at vi skal se på andre som et mysterium, og dermed kan en oppdagelsesreise som aldri tar slutt, finne sted mellom to mennesker. Jeg gleder meg til denne opplevelsesreisen med alle mine nye kollegaer!

God uke!