31/03/2017

«Jeg er veldig misunnelig på det man har fått til i Norge»

Allison Brett fra NHS Commercial Solutions og Louis Potel fra RESAH.

Etableringene av Sykehusinnkjøp HF vekker interesse i andre europeiske land. Denne uka var innkjøpsledere fra Europa samlet i Vadsø.

–  Jeg er egentlig ganske imponert over hvordan man har klart å samle innkjøp i én felles nasjonal organisasjon i Norge. Dette er noe flere land forsøker å få til. Et slikt nasjonalt selskap er en fantastisk plattform for å jobbe bedre med anskaffelser, sier Allison Brett, som er administrerende direktør i NHS Commercial Solutions i Storbritannia

Hun var en av deltagerne da Sykehusinnkjøp HF torsdag og fredag var vertskap for et av to årlige møter i European Health Public Procurement Alliance (EHPPA). Over to dager møttes deltagere fra ni europeiske land i Vadsø for å dele erfaringer og for å diskutere tettere samarbeid innen anskaffelser.

Ulike systemer

Og mange av de utenlandske deltagerne var interessert i erfaringene man i Norge har med etableringen av Sykehusinnkjøp. I Storbritannia har man valgt en helt annen modell, der det offentlige innkjøpsselskapet NHS Commercial Solutions må konkurrere med private selskap om oppdrag for sykehussektoren.

– Jeg er veldig misunnelig på det man nå har fått til i Norge. I Storbritannia kan vi sløse bort en hel del tid på å konkurrere med de private selskapene om oppdrag. Det skaper uforutsigbarhet og gjør det vanskelig å planlegge. Her har dere mye mer forpliktende avtaler med sykehusene, og det er det er svært viktig i arbeidet med anskaffelser, sier hun.

– Konkurranse skjerper oss kommersielt, men når det kommer til å bruke offentlige midler på helsevesen, er dette virkelig det riktige å gjøre, legger hun til.

Viktig erfaringsutveksling

Tross misunnelsen gjenstår det å se om britene vil la seg inspirere av innkjøpsmodellen man har valgt i Norge. Likevel opplever Brett det som svært nyttig å dele erfaringer med europeiske kolleger innen EHPPA-nettverket.

Divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i Sykehusinnkjøp HF viste EHPPA-deltagerne rundt i lokalene i Vadsø-

Divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i Sykehusinnkjøp HF viste EHPPA-deltagerne rundt i lokalene i Vadsø.

– Vi er alle i offentlig sektor, og helsebudsjettene er under press overalt. Derfor har vi stor verdi av å dele ideer og erfaringer innen anskaffelser. Derfor har det vært flott å komme opp hit å se hvordan Sykehusinnkjøp jobber, sier hun.

Første møte i Norge

Innkjøpsmiljøet hos Sykehusinnkjøp HF i Vadsø har over flere år vært en av drivkreftene i EHPPA-samarbeidet. Derfor synes divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i divisjon nasjonale tjenester det er flott å endelig få invitert sine europeiske kolleger nordover.

– Vi synes det er stor stas at så mange av våre europeiske kolleger har tatt turen til Vadsø. Det tar vi som et signal om at vi har noe å bidra med i dette samarbeidet, sier Johnsen, som også synes at det faglige utbyttet av møtet har vært godt.

– For at vi skal bli bedre på det vi driver med er det viktig å utveksle gode ideer. EHPPA-nettverket gjør det mulig å dele erfaringer over landegrensene, noe som gjør at vi alle kan bli bedre innkjøpere, sier han.

For første gang holdt EHPPA-nettverket sitt møte i Norge.

One Comment on “«Jeg er veldig misunnelig på det man har fått til i Norge»

[…] en møteplass for europeiske innkjøpsorganisasjoner og europeiske innovatører i helsesektoren. EHPPA-nettverket holdt i vinter også et av sine to årlige møter hos Sykehusinnnkjøp HF i Vadsø.… Likevel er fortsatt Sykehusinnkjøp HF nytt og ganske ukjent utenlands. Det er også relativt […]

Comments are closed.