Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo Sykehusinnkjøp

Slik jobber Sykehusinnkjøp for å forhindre barnearbeid

Det å garantere at arbeidsforholdene er gode på alle produksjonssteder er ikke mulig, men det er fullt mulig å minimere risikoen.

Grete Teigset Solli, avdelingsleder samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp
Publisert 26.07.2024
En person med langt hår
Grete Teigset Solli. Foto: Sykehusinnkjøp

I et intervju med administrerende direktør Inger Cathrine Bryne i Helse Vest (Bergenavisen 1.juli) stiller journalisten et helt betimelig spørsmål:

– Blir det satt krav til hvem man kjøper utstyr til sykehusene fra, slik at man kan sikre at det ikke er barnearbeid eller andre uetiske arbeidsforhold i leverandørkjedene?  

Det korte svaret på det er at ja: Ambisiøse mål innenfor både etisk handel, klima og miljø står sentralt i alle anskaffelser til norske sykehus.  

Som Bryne sier, så er det vi i Sykehusinnkjøp HF, et foretak eid blant annet av Helse Vest, som setter krav og følger opp i leverandørkjedene.  

Helseforetakene, med Helse Vest og Helse Sør-Øst i spissen, har siden 2010 jobbet aktivt med etisk handel, blant annet i tett samarbeid med organisasjonen Etisk handel Norge. I år fikk vi også for første gang på plass en egen handlingsplan med tydelige prioriteringer for dette arbeidet. 

 

Ikke på bekostning av andres helse 

Bakgrunnen er kort og godt at det ville være særlig uetisk å jobbe med helse i Norge hvis dette skulle gå på bekostning av helsa til arbeidere andre steder i verden.  

Sykehusinnkjøp gjør risikovurderinger og setter strenge krav der hvor det er høy risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter i leverandørkjedene. Dette gjøres i et tett samarbeid med bransjen selv, som de siste 15 årene har blitt bedre og bedre på å selv sette strenge krav og følge opp leverandørene sine.  

Det å garantere at arbeidsforholdene er gode på alle produksjonssteder er ikke mulig, men det er fullt mulig å minimere risikoen. Og når brudd oppdages, må man følge opp for å sikre at det faktisk skjer forbedringer. 

I tillegg å stille strenge dokumentasjonskrav, har Sykehusinnkjøp også foretatt inspeksjonsreiser til produsenter verden rundt. Samarbeid med andre europeiske land og USA har eksempelvis her ledet til en stor opprydning hos produsenter av engangshansker i Malaysia, hvor det for en del år siden ble avdekket tvangsarbeid. 

 

Miljøkrav 

På miljøfeltet skjer det også mye i tida framover, for eksempel: 

  • Strengere krav til utslippskutt og færre engangsprodukter. 

Når flere lands myndigheter bruker sin markedsmakt og går i takt, har vi sett at også Norge kan være med og trekke det globale leverandørmarkedet i riktig retning. 

 

Åpenhetsloven 

Både helseforetakene og Sykehusinnkjøp er omfattet av Åpenhetsloven. Den innebærer at man må redegjøre for hvordan man arbeider med risiko og oppfølging i leverandørkjedene. Ikke alle offentlige etater er omfattet av denne, for eksempel ikke kommunene.  

Både Stavanger og Bergen kommune er likevel blant de beste i landet på dette området – og gode samarbeidspartnere for oss. Vi håper andre kommuner kommer etter.

Sykehusinnkjøp støtter gjerne hvis andre offentlige aktører ønsker starthjelp i dette viktige arbeidet. 

****

Sykehusinnkjøp har fått godkjent årets redegjørelse for aktsomhetsvurderinger av Etisk handel Norge. Les den komplette redegjørelsen samt tilhørende handlingsplan her:

 

Om aktsomhetsvurderinger

Åpenhetsloven trådte i kraft juli 2022. Den pålegger virksomheter å vurdere menneskerettigheter og arbeidsforhold knyttet til deres forretningsvirksomhet, produkter og tjenester gjennom leverandørkjeder eller forretningspartnere.

Etisk handel Norge krever også at medlemmer utarbeider redegjørelser for aktsomhetsvurderinger, og reviderer dem hvert år. Redegjørelsen som leveres til Etisk handel Norge tilfredsstiller kravet til vurderinger som Åpenhetsloven stiller.

Redegjørelsene for aktsomhetsvurdering er bygget rundt FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv.

Rapporten oppsummerer Sykehusinnkjøps arbeid med bærekraft med fokus på virksomhetens leverandørkjeder. Den tar for seg

  • forankring av bærekraft i virksomheten
  • vurderinger av negativ påvirkning på mennesker, samfunn og miljø
  • tiltak for å stanse, forebygge eller redusere negativ påvirkning
  • hvordan tiltakene overvåkes og følges opp
  • kommunikasjon av resultater av arbeidet
  • gjenoppretting der hvor skade på mennesker, samfunn eller miljø er gjort