NIELS II: Ny nordisk markedsdialog i Malmø
I samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og fire andre nordiske innkjøpere inviterer Sykehusinnkjøp markedet til oppfølgingsdialog om miljømerking av medisinske produkter.
NIELS II finner sted i Malmø 14. oktober. Invitasjon og påmelding finner du her.
Sykehusinnkjøp og fire andre nordiske, offentlige innkjøpere står bak iniativet (se faktaboks). I tett dialog med markedet ønsker vi å redusere bruk og spredning av miljø- og helseskadelige produkter og stoffer gjennom grønnere innkjøp av medisinsk utstyr.
Fakta om NIELS
- NIELS står for Nordic Initiative for Environmental Labelling of medical Supplies. Oversatt til norsk blir det Nordisk initiativ for miljømerking av medisinske produkter.
- Prosjektet drives i tett samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP).
-
De fem innkjøperne som står bak arrangementet, er:
- Sykehusinnkjøp HF (Norge)
- Landspitali – Det nasjonale universitetssykehuset på Island
- Regionenes felles innkjøp (Danmark)
- Nasjonalt sekretariat for bærekraftige offentlige anskaffelser (Sverige)
- Helsinki Universitetssykehus (HUS, Finland)
- Initiativtager og leder av NIELS er Maiken Pollestad Sele, som er spesialrådgiver innenfor samfunnsansvar i Sykehusinnkjøp.
Startet dialogen i fjor
Medisinske produkter er avgjørende for å opprettholde et moderne helsevesen av høy kvalitet. Samtidig kan de være en trussel mot både miljøet og helsen vår på grunn av skadelig innhold og høy ressursutnyttelse.
På første utgave av NIELS for snart ett år siden startet dialogen med markedet for å få flere medisinske produkter miljømerket, slik at produktene lettere kan inngå i en sirkulær økonomi.
Vi samarbeidet med Maria Koijck og brukte hennes bilde av alt utstyret fra én operasjon. Dette fordi vi, som henne, ønsker å bevisstgjøre helsevesenet om miljøkonsekvensene av det enorme forbruket av engangsutstyr.
NIELS til Europa?
– Flere leverandører sa i fjor at de er glade for initiativet til samarbeid på tvers av landegrensene, men at de ønsker at vi skal løfte det til Europa, ikke bare Norden, forteller initiativtaker og prosjektleder, Maiken Pollestad Sele og fortsetter:
– For å få dette til på en god måte, har vi tett dialog med Melanor og de nordiske MedTech-organisasjonenes Sustainability Task Force som også inkluderer Storbritannia. Gjennom bransjeorganisasjonene håper vi også at vi skal kunne få på plass et konkret samarbeid med noen leverandører som ønsker å gå foran med miljømerking av noen av deres produkter.
Sele sier at de ser frem til å fortsette dialogen med leverandører i Malmø igjen den 14.oktober og i tiden etter denne andre markedsdialogen.
– Forhåpentligvis kommer det noen flere medisinske produkter med miljømerking snart, jeg vet at flere har satt i gang prosesser med miljømerket Svanen, sier Sele.